Yerellik kavramı nedir?
Fizikte, yerellik ilkesi bir nesnenin yalnızca yakın çevresinden doğrudan etkilendiğini belirtir. Yerellik ilkesini içeren bir teoriye “yerel teori” denir. Bu, yakın veya uzak “yerel olmayan” eylem kavramına bir alternatiftir. Yerellik, klasik fiziğin alan teorilerinden evrilmiştir.
Yerel yönetim kavramı nedir?
1982 Anayasası’na göre; yerel yönetimler (mahalli idareler); “İl, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirlenen ve karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, kamu hukukuna göre yönetilen tüzel kişilerdir.”
Küreselleşme ve yerelleşme nedir?
Glokalleşme (küreselleşme ve yerelleşme kelimelerinin birleşimi), günümüz toplumsal, siyasal ve ekonomik sistemlerinde hem evrensele hem de yerele yönelik eğilimlerin ortaya çıkmasıdır.
Yerelleşme teorisi nedir?
Yerelleşme, merkezi hükümetin kamusal işlevlerini yerine getirme sorumluluğunun ve yetkisinin ulusal altı birimlere, yarı bağımsız kamu örgütlerine veya özel sektöre devredilmesidir (Randinelli, 1999, s. 2).
Yerellik ne demek örnek?
Yerellik, yerel olma durumunu ifade eden bir kavramdır. Sosyolojik açıdan yerellik, evrensel olmasına rağmen belirli bir yerin ve bölgenin toplumsal yaşamını ifade eder. Yerellikten bahsederken akla ilk gelenler, toplumun veya grubun ‘]DPDQ PHNkQ’ ve ‘N OW U’ boyutlarıdır.
Yerellik ilkesi nedir?
Farklı isimlerle anılsa da yerellik ilkesi, hizmetlerin halka en yakın kuruluş tarafından sağlanması olarak genel olarak tanımlanabilir. Hizmette yakınlık, hem AB Üye Devletleri hem de aday ülkeler için temel bir ilke olarak belirlenmiştir.
Yerel yönetimi kim yönetir?
Belediyeler, belediye başkanı ve karar alma organlarının yerel seçmenler tarafından seçildiği yerel yönetim birimleridir.
Yerel hizmet ne demek?
Bu durumda, kanunla yerel yönetimlere verilen bütün işler dikkate alınır ve ayrıca, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı hükümlerine göre, kanunların başka bir idareye vermediği ancak yerel yönetimlerin yerel iş veya yerel hizmet olarak yapmayı üstlendiği işler de dikkate alınır.
Yerel kalkınma nedir?
Kısaca, yerel kalkınma, bölgeye özgü dönüşüm süreçlerinin etkinleştirilmesi anlamına gelir. Yerel ekonomik kalkınma (RES) kavramı, öncelikle alanın/şehrin/bölgenin yerel potansiyelini belirleme ve bu potansiyeli paydaşlarla işbirliği içinde etkili ve verimli bir şekilde değerlendirme sürecidir.
Küreselleşme kavramı nedir?
KÜRESELLEŞME TANIMI Bu çalışmanın amaçları doğrultusunda küreselleşme, en basit anlamıyla, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan insanlar, toplumlar ve devletler arasındaki iletişim ve etkileşim düzeyinin “karşılıklı bağımlılık” kavramı içinde artması olarak tanımlanabilir.
Küyerelleşme kavramı kime aittir?
Küreselleşme kavramı ilk kez, Uluslararası Sosyoloji Derneği’nin dergisi olan Uluslararası Sosyoloji’de (1986-1990) yayımlanan çeşitli makalelerin bir araya getirildiği Albrow ve King (1990) tarafından yazılan kitapta başlık olarak kullanılmıştır.
Küreselleşme nedir vikipedi?
Küreselleşme, en temel anlamıyla, olası ticari faaliyetlerin sınırlarının genişlemesidir. Coğrafi, teknolojik veya yasal engellerle kısıtlanan satış, satın alma, üretim, kredi ve borç verme faaliyetleri giderek daha pratik hale geliyor.
Yerellesme ne demek?
Başka bir açıdan bakıldığında ise yerellik ya da ademimerkeziyetçilik, bireylerin ve yerel birimlerin ulus-devlete ihtiyaç duymadan, ortak bir topluluk ve kültür bilinci içerisinde kendilerini yönetebilme yeteneği anlamına gelmektedir.
Yerel yönetim anlayışı nedir?
Yerel yönetim, bir ülkenin belirli bir bölgesindeki yerel kuruluşların ihtiyaçlarını karşılamaktan ve hizmetleri organize edip yönetmekten sorumlu idari birimler olarak tanımlanır. Yerel yönetimler, idari işlevlerini bölgesel düzeyde yürütür ve yerel halkın katılımına ve ihtiyaçlarına odaklanır.
Yerel yönetim kuramları nelerdir?
Bu bağlamda yerel yönetimlere ilişkin üç temel geleneksel yaklaşımdan söz edilebilir: Bunlar, siyasal insanlara dayalı liberal yaklaşım, ekonomik insanlara dayalı neoklasik yaklaşım ve toplumsal ilişkilere dayalı Marksist yaklaşımdır.
Yerellik ne demek tyt?
Araştırma sonucunda yerelliğin üç temel ilkesi olduğu ortaya çıkmıştır: Yerellik bir insan-mekan sorunudur; Saf yerellik yoktur ve yerellik görelidir; Saf yerellik yerine yerelliğin bir sentez ve yerelleştirme süreci olarak anlaşılması gerekir.
Yercillik nedir?
Yardımcılık, siyasi ve ekonomik kurumlar tarafından daha az bahsedilen topluluklara söz hakkı, seçim ve kontrol vermekle ilgili olmalıdır. Yerellik, ortaklık ve yerel işbirliği yoluyla yerel çözümleri mümkün kılmalı ve sosyal eylemin gelişmesi için koşulları yaratmalıdır.
Siyasi yerelleşme nedir?
Siyasal adem-i merkeziyetçilik; merkezi hükümet veya merkezi hükümet kurumları düzeyindeki hükümet işlevlerinin yerel hükümet örgütlerine devredilmesi olarak tanımlanabilir.
Yerel yönetimlerin nitelikleri nelerdir?
Yerel yönetimlerin en genel özelliği özerk ve tüzel kişiler olmalarıdır. Kendi bütçeleri vardır, hak ve görevleri olabilir ve görevlerini kendi organları aracılığıyla yerine getirebilirler. Öte yandan görevlerini kendi gelirleriyle yerine getiremezler.
Kaynak: aksansaglik.com.tr