Samsun’un kültürel özellikleri nelerdir?
Samsun mutfağı Karadeniz kültürünün özelliklerini taşısa da Anadolu, Balkan ve Kafkas mutfaklarından izler de taşır. Ayrıca Samsun halk oyunları ve türküleriyle oldukça popüler bir şehirdir. Samsun’da her yıl çeşitli festivaller düzenlenir. Bunlardan en ünlüsü güreş festivalleridir.
Samsun neyi ile ünlü?
Zaman yolculuğu: Samsun’daki tarihi yerlerSamsun Atatürk Anıtı (Onur Anıtı) Atatürk Anıtı, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeliyor. … Samsun Saat Kulesi. … Bandırma Vapur Müzesi. … Samsun Kalesi. … Amisos Tepesi. … Bafra Pidesi. … Çakallı menemen. … Oymaağaç KebabıDaha fazla makale…•28 Nisan 2022
Samsun simgesi nedir?
Samsun’un simgesi sayılan bronz Atatürk heykeli, Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmıştır. Heykel, 15 Kasım 1931’de bir Alman vapuruyla Samsun’a getirilmiştir.
Samsun’un önemi nedir?
Kara, hava, deniz ve demir yolu ulaşımına sahiptir. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın başlangıcında ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli rol oynayan Samsun, Cumhuriyet tarihimizde Karadeniz Bölgesi’nin ve ülkemizin önemli bir merkezi haline gelmiştir.
Samsun’un özelliği ne?
Stratejik önemi nedeniyle şehir bölgedeki diğer illere göre avantajlıdır. Karadeniz Havzası’na ilk deniz kapısı ve Orta Anadolu’ya ilk kara kapısı olması nedeniyle bölgenin ticaret yapısında önemli bir yer tutar. Göç alan bir il olması nedeniyle bölgede istihdam giderek zorlaşmaktadır.
Samsun’un tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Hazırsanız başlayalım! 1- Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi. … 4- Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu. … 5- Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi. … 6- Milli Kurtuluş Anıtı … 7- Şeref Anıtı … 8- İlkadım Anıtı … 9- Amazon Adası Batı Parkı. … 10- Amisos Tepesi.Diğer öğeler…
Samsun neden önemli?
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli olaylarından biri Atatürk’ün Samsun’a çıkışıdır. Türk milleti, I. Dünya Savaşı’ndan sonra kötüleşen koşullarda kurtuluş ararken, büyük bir lider, Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun’a ayak basarak “kurtuluş”un yolunu açtı.
Samsun’un yöresel kıyafetleri nelerdir?
Kadın giyiminde üstler, bluzlar, etekler, eşarplar, önlükler ve yüksek topuklu ayakkabılar; erkek giyiminde ise gömlekler, yelekler, bilekte biten çizmeler ve pantolonlar İngiliz külotu formunda olup artık sandıklarda saklanıyor ancak özel günlerde giyiliyor.
Samsun’da en çok ne üretiliyor?
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1., biber üretiminde ise 2. sırada yer aldı. Samsun’da en çok yetiştirilen ürünler biber, taze fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak ve karnabahar gibi sebzelerdir.
Samsun’un hayvanı nedir?
Samsun İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları’nın resmi maskotu olan Çakır, aynı zamanda Yılport Samsunspor’un da maskotu oldu.
Samsun’un eski adı nedir?
Amisos’tan Samsun’a. Samsun isminin kaynağı: Roma İmparatoru Pompey M.Ö. 64 yılında Amisos’a geldiğinde şehrin ismini Pompeiopolis olarak değiştirmiş ancak bu isim uzun ömürlü olmamış ve Amisos ismi sonraki dönemlerde de geçerliliğini korumuştur.
Samsun’un anlamı ne?
İsmin İbranice kökenli olduğu görüşüne göre, İbrani lider Samson Karadeniz kıyısına gelerek bir şehir kurmuş ve şehre kendi ismini vermiştir. Başka bir görüşe göre ise isim Nuh’un oğullarından biri olan Sam’dan türemiştir.
Samsun’un neleri ünlü?
Kestane balı, erik posası, kırçan, kaldayak veya galdirik, dımak, terme pirinci gibi özel ürünler doğanın sunduğu eşsiz lezzetlerdir.Çarşamba Fasulyeli Mısır ÇorbasıTerme Pide.Kavak Kaz Tiriti.Çarşam Keşkeği.SalıpazarıKestane BalıYakakent MantıBafra Nokulu.Samsun Simit. Daha fazla yazı …•13 Mayıs 2023
Samsun’un en meşhur yeri neresidir?
Samsun’da doğal güzellikler açısından Şahinkaya Kanyonu birinci sırada yer alıyorsa, Nebiyan Dağı ikinci sırada yer alıyor. Ancak Nebiyan Dağı’na giden arkadaşlar, güzel manzaranın tadını çıkarmak için halkın Sivri dediği dağın tepesine tırmanmak zorunda kalıyor.
Atatürk neden Samsun’u seçti?
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılında Yunan çeteleri ile Türk halkı arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla Samsun’a çıktığı bilinmektedir.
Samsun’un kültürel yemeği nedir?
Fasulye dible, közlenmiş salatalık, lahana dolması, mısır çorbası, keşkek, tirit, kıymalı pide ve kıvratma gibi lezzetler Samsun’un en popüler yemekleri arasındadır. Samsun, seyahat tutkunlarının uğrak yerlerinden biridir ve dönüş yolunda birkaç yerel lezzet alabilirsiniz.
Kültürel değerlerimiz nelerdir?
Dil, din, gelenekler, sanat, dünya görüşü ve tarih, ulusal kültürü oluşturan başlıca unsurlar olarak düşünülebilir. Bu unsurların her biri toplumların sosyal yapılarını, dini inançlarını, edebi eserlerini, ahlaki özelliklerini, düşünce sistemlerini ve mimari yapılarını şekillendirir.
Samsun’un yöresel kıyafetleri nelerdir?
Kadın giyiminde üstler, bluzlar, etekler, eşarplar, önlükler ve yüksek topuklu ayakkabılar; erkek giyiminde ise gömlekler, yelekler, bilekte biten çizmeler ve pantolonlar İngiliz külotu formunda olup artık sandıklarda saklanıyor ancak özel günlerde giyiliyor.
Samsun yöresine ait el sanatları nelerdir?
Tüm olumsuzluklara rağmen ayakta kalmaya çalışan el sanatları arasında halıcılık, kilimcilik, bez dokumacılığı, taş işçiliği, dantelcilik, ayakkabıcılık, bakırcılık, hasır örmeciliği, zembil örmeciliği, çorapçılık, kemer dokumacılığı, ahşap oymacılığı vb. yer almaktadır. El sanatlarımız bölgemizde zamanın sınavından başarıyla geçmiştir.
Kaynak: manhattanagency.com.tr