İçeriğe geç

Elazığ Ismi Nereden Gelmiştir

Elaziz nasıl Elazığ oldu?

Ancak telaffuzu zor olduğu için halk arasında “El Aziz” olarak anılmıştır. Atatürk’ün 1937’de şehre yaptığı ziyarette “erzak vilayeti” anlamına gelen “Elazığ” ismi verilmiş ve bu isim daha sonra “Elazığ” olarak değiştirilmiştir.

Elazığ hangi Türk boyu?

Tarihi belgelere göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur ve Arapgirli aşiretleri yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu’daki karışıklıklardan etkilenen Orta Anadolu’da yaşayan bazı Türk aşiretleri de burayı yurt edinmişlerdir.

Elazığ’ın yeni ismi nedir?

Elazığ’ın adı Harput, merkezin adı Elaziz / – Prof. Dr.

Elazığ Harput Türk mü?

Çubukoğulları ve onlarla birlikte gelen Türkmenlerin Harput halkının ataları olduğuna şüphe yoktur. Türkler Harput’u fethedene kadar sadece müstahkem bir kale olarak kalan bu yer, Türklerle birlikte büyüyen bir şehir haline gelmiştir.

Elazığ kökeni nereden gelir?

Elazığ, antik Harput’un devamıdır. Bu nedenle Elazığ tarihi, Harput tarihiyle birlikte ele alınır. Harput, Anadolu’yu Mezopotamya’ya bağlayan kervan yollarının güzergahındaydı ve birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapıyordu.

Atatürk Elazığ’a ne zaman geldi?

Vali Çetin Oktay, Kaldırım Şeref Defteri’ne şunları ekledi: “Ülkemizin aziz şehri, cesur, yiğit, vatansever, bayrak aşığı insanların anavatanı Elazığ’da varlığınızın 80. yıl dönümünü büyük bir sevinç ve gururla kutluyoruz.” 17 Kasım 1937’de 80 yıl önce olduğu gibi bugün de yanımızdasınız, aramızdasınız, kalbimizdesiniz.

Elazığ hangi soydan gelir?

4000 yıllık tarihi 2000 yılına dayanan Elazığ’ın ilk yerleşim alanıdır. Tarihi kaynaklarda Harput’a yerleşen ilk halkın “Hurriler” olduğu belirtilmektedir. Kökeni genellikle Asya olarak kabul edilen Hurrilerin, bölgeye yerleşen Hititler ve Asurlularla temas halinde olduğu bilinmektedir.

Elazığ’da Kürt nüfusu ne kadar?

Elazığ’da en çok konuşulan dil Türkçe’dir. İkinci sırada Kürtçe yer almaktadır. Nüfusun %53,7’si Türkçe (75.358), %44,9’u Kürtçe (63.047), %1,3’ü (1.845) Ermenice, %0,8’i diğer dilleri (94), %0,01’i Arnavutça (21), %0,01’i Türkçe ve Arapça (15), %0,01’i Çerkezce (8), %0’ı ise Türkçe ve Arapça (15) konuşmaktadır.

Elazığ’ın neyi meşhur?

Elazığ’ın kendine özgü lezzetleri olan Orcik şekeri, Çedene kahvesi, közlenmiş Agin leblebisi ve cevizli sucuk gibi yöresel lezzetleri sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.

Elazığ isminin anlamı nedir?

Atatürk’ün 1937’deki ziyareti sırasında şehre “il” anlamına gelen “Elazığ” adı verildi. Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzası’nda bulunan bir ildir.

Elazığ mı Elazığ mı?

Elaziz’in adı, 17 Aralık 1937 tarihli ve 3785 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10 Aralık 1937 tarihli ve 7806 sayılı Kararname ile Elazığ olarak değiştirildi.

Elazığ milliyetçi mi?

Elazığ kadim ve tarihi bir şehirdir. Kimliği ve kişiliği olan milliyetçi, muhafazakar bir şehirdir, Anadolu’nun kalesidir. Elazığ birçok alanda sıçrama ve büyüme hedeflerinin noktasıdır.

Elazığlılar Zaza mı?

Zaza halkı, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil olan Zazaca konuşur ve ağırlıklı olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşarlar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Tunceli bulunur; Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinin belirli bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır.

El Aziz neden Elazığ oldu?

Ta ki Kemal şehre gelip, “erzak deposu veya bir miktar erzak” anlamına gelen “El azık” olarak değiştirene kadar. Daha sonra insanlar da telaffuz edemeyip “Elazığ” demişler ve bu isim günümüze kadar gelmiştir.

Elazığ Sivrice Türk mü?

1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Türk toprağı oldu.

Palu ne zaman Elazığ’a bağlandı?

Cumhuriyet dönemine kadar idari yapısı değişiklik göstermiştir. 1920 yılında sancak olarak yeniden düzenlenen Palu, daha sonra Elaziz’in bir kazası haline getirilmiştir.

Malatya Elazığ’dan ne zaman ayrıldı?

Osmanlı Devleti’nin son yıllarında Malatya ve Dersim sancakları da buraya bağlanmış, 1921 yılında bu iki sancak Elazığ’dan ayrılmıştır.

Elazığ’ı kim fethetmiştir?

14. yüzyılın ortalarında Harput, bir süre Eratnâlîler ile Dulkadiroğulları arasında mücadeleye sahne oldu. Şehir, 1366 yılında Dulkadirli Halil Bey tarafından fethedildi.

Elazığ ne zaman ıl oldu?

Tarihsel olarak Elazığ, 1920 yılında Bingöl İli’nin bir sancağı olarak kuruldu. Daha sonra 1926 yılında Tunceli’nin bir ilçesi oldu. Ancak 4 Temmuz 1950’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen bir yasayla Elazığ, Bingöl ve Tunceli’den ayrılarak il statüsüne yeniden kavuştu.

Kaynak: cozunurluk.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ugurlukoltuk.com.tr