İçeriğe geç

Buğday Tohumu Hangi Ayda Ekilir

Buğday tohumu ne zaman ekilir?

Buğday ne zaman ekilir? Buğday ekimi Ekim-Kasım-Aralık aylarında tohum formunda yapılır. Ekim zamanı toprak sıcaklığına ve bölgesel iklime bağlı olarak değişir.

Şubat ayında buğday ekilir mi?

Buğdayın ekileceği ay, iklim koşullarına ve buğday çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Kışlık buğday genellikle sonbaharda (15 Ekim – 15 Kasım, en erken Ağustos) ve ilkbahar buğdayı Mart ayında ekilir.

1 dönüme kaç kg buğday tohumu ekilir?

Dekara en uygun tohumluk miktarı, Pehlivan ve Golia gibi kardeşlenme kabiliyeti yüksek çeşitlerde 18-20 kg, Sarajevo gibi küçük taneli çeşitlerde 16-18 kg, Flamura-85, Gelibolu, Tekirdağ, Aldane ve Selimiye gibi bin tane ağırlığı yüksek iri taneli çeşitlerde ise 20 kg’dır. -22 kg/gün arasında olmalıdır.

Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?

Kaliteli tohum kullanmak buğday yetiştiriciliğinde önemli bir adımdır. Bölgeye uygun tohum satın almak önemli olduğu gibi sertifikalı tohum kullanmak da önemli bir adımdır. Ekilecek tohum miktarı buğday yetiştiriciliğinde verim oranını etkileyen bir adımdır.

Ocak ayında buğday ekilir mi?

Öztürkmen, buğday yetiştirme sezonunun üç döneme ayrıldığını anlatarak, “15 Ekim-15 Kasım arası erken ekim dönemi, 15 Kasım-15 Aralık arası normal ekim dönemi, 15 Aralık-15 Ocak arası ise geç ekim dönemi olarak kabul ediliyor. Normal ekim döneminde ekilen bitkiler en yüksek verimi veriyor.” dedi.

Tohum derine ekilirse ne olur?

Çok derine ekilirse çimlenme başarısız olur. Çoğu tohum karanlıkta çimlenirken bazı tohumların çimlenmesi için karanlığa ihtiyacı vardır. Bunlara negatif fotoblastik tohumlar denir. Başarılı bir çimlenme için bu tohumlar önerilen ekim derinliğine ekilmelidir, aksi takdirde uykuda kalırlar.1 Mart 2023Çok derine ekilirse çimlenme başarısız olur. Çoğu tohum karanlıkta çimlenirken bazı tohumların çimlenmesi için karanlığa ihtiyacı vardır. Bunlara negatif fotoblastik tohumlar denir. Başarılı bir çimlenme için bu tohumlar önerilen ekim derinliğine ekilmelidir, aksi takdirde uykuda kalırlar.

Şubat ayında hangi tohum ekilir?

Şubat ayında ekilen tarımsal ürünler arasında şeker pancarı, turp, fasulye, bezelye, marul, ıspanak, sarımsak ve bazı ılıman bölgelerde biber, domates, salatalık ve patlıcan tohumları da yer alıyor.

Buğday yetişme döneminde su ister mi?

Büyüme mevsiminde yeterli ve düzenli yağış varsa buğday sulama olmadan da yetişir. Çok kurak ilkbahar dönemlerinde, tam olarak gelişene kadar sulama yapılabilir. En çok suya ihtiyaç duyduğu dönemler kardeşlenme sonu, çiçeklenme başlangıcı ve süt üretim dönemidir.

Kıraç araziye hangi buğday ekilir?

ALBAYRAK, Türkiye’nin kıyı şeridi hariç tüm çorak alanlarında kolaylıkla yetiştirilebilir. Ekmeklik buğday çeşidi ALBAYRAK kuraklığa dayanıklıdır ve çorak alanlarda yüksek verim ve yüksek kalite sunar.

2024 buğday maliyeti ne kadar?

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday alım fiyatı ton başına 10 bin lira olarak açıklandı. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak belirlendi.

1 dönüm yerden kaç kilo buğday çıkar?

Sulama, iyi hava koşulları, kaliteli tohum ve gübre ile hektar başına 750 kiloya kadar buğday yetiştirilebilir. Nadir de olsa, iklime ve araziye bağlı olarak 1.000 kiloya kadar verim veren alanlar da vardır.

Hüseyin Bey buğday tohumu nereden alabiliriz?

Türkiye’nin farklı bölgelerinde yapılan testlerle geliştirilen yerli bir tohum olan Hüseyinbey buğday tohumları yetkili Tarfin satış noktalarında! Hemen yetkili bir Tarfin satış noktasını ziyaret edin ve yüksek verimli Hüseyinbey buğday tohumlarınızı avantajlı fiyatlarla ve hasat ertelemeli ödeme imkanıyla Tarfin’den satın alın!

En verimli buğday tohumu hangisi?

Çorum’da bir dekarlık tarlada, ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üreticilerin yaklaşık 20 yıldır tercih ettiği yerli ve milli “Hüseyinbey” tohum çeşidi kullanılarak 1 ton 730 kilogram verim elde edildi.

Buğday hangi gübreyi sever?

– Temel gübre olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Bu şekilde buğdayın ihtiyaç duyduğu tüm fosforu ve azotun 1/3’ünü karşılayabiliriz. – Buğdayın üst gübrelemesinden sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa, bitkiler uygulanan gübrenin en fazla %26’sını emecektir.

Buğdayda kardeşlenmeyi artırmak için ne yapmalı?

Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.

Buğday yetişme döneminde su ister mi?

Büyüme mevsiminde yeterli ve düzenli yağış varsa buğday sulama olmadan da yetişir. Çok kurak ilkbahar dönemlerinde, tam olarak gelişene kadar sulama yapılabilir. En çok suya ihtiyaç duyduğu dönemler kardeşlenme sonu, çiçeklenme başlangıcı ve süt üretim dönemidir.

Buğday kaç günde çimlenir?

Buğdayın çimlenmesi için en az 3-4 derece sıcaklığa ihtiyacı vardır. Toprak sıcaklığı 12-15 derece ise ekilen buğday 7-10 günde topraktan çıkar. Genel olarak buğday dayanıklı bir bitkidir. Buğday her toprakta yetişebilir.

Tohum ekildikten sonra sulanır mı?

Tohumları ektikten sonra toprağı nemlendirin. Nemli toprak, tohumların çimlenmesi için gerekli ortamı yaratır. Toprağı her zaman nemli tutun ve sulama için oda sıcaklığında temiz su kullanın. Dikkat etmeniz gereken nokta, verdiğiniz su miktarıdır.

En verimli buğday ekimi nasıl yapılır?

Ekim toprak sıcaklığının 8–10 °C olduğu zamanda yapılmalıdır. Buğdayda dekara ekilecek tohum miktarı; ekim zamanına, bin tane ağırlığına, çimlenme kapasitesine ve biyolojik dayanıma bağlı olarak 18-24 kg arasında değişmektedir. Yazın buğday yetiştirilirken ekilecek çeşidin yazlık karakterde olmasına dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ugurlukoltuk.com.tr