Azîm ne demek din?
Azîm, “büyük, yüce olmak” anlamına gelen izâm (heybet) kökünden türemiş bir sıfat olup “büyük, yüce, görkemli” anlamına gelir.
Allah’a ait olan irade nedir?
İrade, serbest bir sıfattır ve Allah’ın bir mürit olduğunu, iradesi ile özü arasında bir fark olmadığını ve eylemlerini engelsiz bir şekilde mümkün kıldığını gösterir. Buna göre irade, Allah’ın özerk bir fail olduğunu, eylemlerini özgürce gerçekleştirdiğini ve bunun özüyle aynı olduğunu gösteren bir niteliktir.
Tadil tecvîr ne demek?
Sözlükte, “adaletli olmak, adaletle yönetmek” anlamına gelen adl kökünden türeyen ta’dîl, “adalete atfetmek, birinin adaletli olduğunu söylemek” anlamına gelir. “Zulmetmek” anlamına gelen cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme atfetmek” anlamına gelir (Lisânü’l-ʿArab, “ʿadl,” “cvr” artikeli).
Azim mi azm mi?
Esmaül Hüsna’daki diğer isimler gibi El-Azim de Arapça kökenli bir kelimedir. Ayrıca yaygın olarak “dayanıklılık” anlamında kullanılır. Büyük ve yüce anlamına gelen majesteleri kelimesinden türetilen Azim, Allah’ın sonsuz kudretini ve azametini yüceltmek için anılır.
Azmi musammem nedir?
(Ar. tasmіm muṣammem “kesinlikle niyet etmek” kelimesinden) Kesin olarak karar verildi, nihayet karar verildi, kesin bir karar verildi: Büyüklüğünü Kufe topraklarına (Fuzûlî) açıkça bildirdi.
Estağfirullah El-Azim ne demek?
“İşlediğim kötülüklerden Sana sığınırım. Üzerimdeki nimetlerini itiraf ediyorum, günahımı da itiraf ediyorum. Beni bağışla; çünkü günahları Senden başkası bağışlamaz.” (Buhari, Deʽavât, 2, 16 [6306, 6323]).
Allah’ın sonsuz iradesine ne denir?
Külli irade, yani Allah’ın iradesi ise hiçbir sınıra bağlı olmayıp, cüz’i iradenin üstündedir.
Kullı kader nedir?
Tanrı’nın iradesine evrensel irade denir. Yaratıkların iradesine kısmi irade denir. Kader ikisinin toplamıdır. Başka bir deyişle, kader hem kendi irademizle yaptıklarımızı hem de Tanrı’nın bize yaptıklarını veya yapmamıza izin verdiklerini içerir.
Mesiet ne demek?
Bir davranışı seçme ve uygulama gücü anlamına gelen bir terim.
Cübbai kimdir?
Basra Mu’tezile’nin liderlerinden biri, ilahiyat, tefsir ve fıkıh âlimi. Dini soruları yorumlarken akla ve iradeye öncelik veren ilahiyat mezhebi. Önde gelen Basra Mu’tezile âlimlerinden ve ilahiyat ve tefsir âlimlerinden biri.
Cerh tadil ilmi ne demek?
Cerh ve Ta’dil, hadis rivayet edenlerin dini ve bilimsel eleştirilerini ele alan bilimdir. Cerh ve Ta’dil’in amacı, hadisleri güvenilirlikleri bakımından zayıf olanlardan ayırmaktır. Başlıca amacı İslam dinini korumaktır.
Tafra ne demek kelâm?
Sözlükte “sıçramak, ansızın sıçramak” anlamlarına gelen tefra kelimesi, Mu’tezile kelamcılarından Nazzam’ın mekânsal hareket imkânını açıklamak için geliştirdiği teorinin bir terimidir.
Ömrü en az olan peygamber kimdir?
Kuran’da verilen bu sayıyı Nuh’un tüm ömrü olarak kabul edenlere göre, kırk yaşında peygamber olmuş, tufan 890 yaşındayken gerçekleşmiş ve tufandan sonra altmış yıl daha yaşamıştır. Bu süreyi sadece tufandan önceki peygamberlik dönemi olarak kabul edenlere göre ise Nuh’un yaşı çok daha ileridir.
Gayrete ne demek?
Motive olun, işinizden zevk alın, motive ve aktif olun, coşkulu olun.
Sübhane Rabbiyel Azim ne demek?
Rüku esnasında, “Sübhane rabbiyel azim = En büyük olan Rabbim kusurlardan uzaktır.” diyerek üç kere tesbih ederiz.
Kuranda azem ne demek?
Azem, kelime anlamı olarak “büyük, yüce ve asil” demektir.
Allah’ın ahdi ne demek?
İbranice’de berit, Ahd-i Atîk’in Yunanca çevirisinde ise diatheke olarak kullanılan ahit, “ittifak, anlaşma ve sözleşme” anlamına gelir ve Ahd-i Atîk’te Tanrı ile İsrailoğulları arasındaki anlaşmayı ifade eder. Tanrı, çeşitli zamanlarda insanlarla ahitler yapmıştır.
Azim isminin anlamı nedir?
Azim ismi Türk kökenli bir isimdir ve güçlü bir anlamı vardır. Genellikle kararlılık, irade ve azim ile ilişkilendirilir. Azim, bir hedefe ulaşmak için kararlılığın ve sabrın sembolüdür.
Fıkıhta azîmet ne demek?
Bu, başlangıçta her yerde ve her zaman bütün mükellefler için meşru kılınan orijinal düzenlemelerin “devamlılığı”dır; bazı durumlarda, insanların mazeretleri temelinde ve onları sıkıntıdan kurtarmak için meşru kılınan muafiyetlere “ruhsat” denir.